Reclaim the city: democratiseer Europa vanuit de buurt

Wanneer:
October 11, 2018 @ 8:00 pm – 10:00 pm
2018-10-11T20:00:00+02:00
2018-10-11T22:00:00+02:00
Waar:
Muntpunt
Munt 6
1000 Brussel
Reclaim the city: democratiseer Europa vanuit de buurt @ Muntpunt

In deze tijden van een door democratisch deficit verlamde Europese Unie zijn er dappere steden en burgerbewegingen die nieuwe vormen van inspraak, arbeid en samenleven creëren – en dat in heel Europa. Steden als Barcelona, Saillans en Napels hebben methodes ontwikkeld om de burgers weer te betrekken bij de politiek.

De komende gemeenteraadsverkiezingen in België zijn een belangrijke gelegenheid om de democratie van onderop te herzien en opnieuw te definiëren. Burgerlijsten, loting als aanvulling op verkiezingen of burgerbegrotingen: ze vragen allemaal om een systemische en systematische betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming over onderwerpen als huisvesting, mobiliteit of luchtverontreiniging.

We willen u graag uitnodigen om u meer te vertellen over deze aanvullende mogelijkheden die vandaag tot uw beschikking staan binnen ons democratisch bestel, om uw vragen te beantwoorden en u suggesties te doen, en om een stap voorwaarts te doen door te brainstormen binnen een strategische en gezamenlijke discussie over de hedendaagse politiek .

Wij geloven dat deze instrumenten niet alleen kunnen bijdragen tot meer solidariteit, transparantie en duurzaamheid, maar ook dat we de democratie opnieuw in de praktijk kunnen brengen en wat dit voor ons kan betekenen – van de wijk tot Europa.

Hoe kunnen mensen in steden zoals Brussel maar ook in heel Europa samenwerken om territorium te herwinnen en zo zelf hun steden en leefomgeving ontwikkelen?

Hoe komen we van louter kiezers tot volwaardig participerende burgers ?

Hoe worden we “fearless” – onbevreesd – en raken we betrokken bij de Democratie – en bij elkaar?

Bent u onbekend met DiEM25? Wees dan welkom om 19:45 uur op onze korte introductie-sessie.