DiEM25 Gent besprak lokale problemen

Op 3 oktober, DIEM25 Gent gaat in gesprek met Prof. dr. Tine De Moor, economische en sociale geschiedenis aan de universiteit van Utrecht.

De avond startte met de documentaire “Ons Gemeengoed” over burgerinitiatieven waarin werd aangetoond dat solidariteit de belangrijkste onderliggende boodschap is. Verschillende burgercollectieven werden toegelicht: energiecoöperaties, zorgcoöperatieven, coöperaties van biologische boeren en burgers.

Europese begrotingsregels zorgen ervoor dat lokale overheden nog nauwelijks kunnen investeren omdat de kosten niet kunnen gespreid worden over een lange termijn. Daardoor kon miljardair Fernand Huts (Huts is miljardair en eigenaar van “Katoen Natie”) waardevolle gronden van het OCMW tegen een prikje kopen.

“De toestand zou minder precair zijn als Europa al veel eerder zijn budgettaire regels had opgegeven. Waarom zou een overheid geen schulden mogen maken als je daar een infrastructuur mee financiert die op langere termijn productief is en goed voor de economie,” zei Paul De Grauwe. Investeren in onze stad Gent wordt verstikt door onwerkbare Europese begrotingsregels.

Na constructieve debatten was iedereen het eens over:
– Privatisering rukt meer en meer op : de verantwoordelijkheid wordt bij het individu gelegd.
– We moeten anticiperen op verdere privatisering, deprivatiseren kost enorm veel geld
– Vakbonden en mutualiteiten zijn de laatste dam tegen privatisering.
– Het verzet tegen het neoliberaal beleid groeit.

DiEM25 en zijn partners uit Frankrijk, Denemarken, Duitsland en anderen, staan ​​voor een politiek tegen bezuinigingen, neoliberalisme en verdere privatiseringen. En we zullen ons New Deal-programma meenemen naar de Europese verkiezingen 2019.