DiEM25 België staat opnieuw voor het klimaat

Op 8 september namen DiEM25-activisten in België deel aan de #RiseForClimate-demonstratie voor de gebouwen het Europees Parlement. Ondanks dat er vanuit de bevolking steun is voor meer actie voor het klimaat, merken we dat de Europese leiders terugdeinzen voor meer ambitieuze maatregelen om de doelstelling van 1,5 ° C van het Verdrag van Parijs te halen. En dit op een cruciaal moment waarin Europa juist door zou moet zetten vanwege de COP24-klimaatconferentie in Katowice later dit jaar.

Daarom zullen wij, leden van DiEM25 België, op 6 oktober opnieuw demonstreren samen met duizenden andere activisten voor het Europees Parlement en met vele anderen wereldwijd, om serieuze inzet van Europese politici te eisen om de existentiële dreiging die de klimaatverandering vormt voor mens, dier en de biodiversiteit op deze planeet, te stoppen.

Maar niet alleen dat: dit jaar is de European Spring ontstaan, een pionierscoalitie van nationale, regionale en gemeentelijke politieke krachten over het hele continent met als doel hervorming en wederopbouw van de Europese Unie – bottom-up en transnationaal.

Het uiteindelijke doel van de Europese Lente is verzet tegen en ongehoorzaam te zijn aan de huidige status-quo en gefaald beleid van de EU, waardoor deze uiteen dreigt te vallen, en daarentegen een constructief een democratisch Europeanistisch project op te zetten, vastegelegd in een gezamenlijk overeengekomen beleidsprogramma voor Europa. Dit programma omvat een New Deal voor de Natuur, Het Klimaat & Europa’s Groene Transitie waarin onder meer wordt aangedrongen op een pan-Europese CO2-belasting, een Groen Investerings- En Herstelprogramma van € 500 miljard en een nieuwe organisatie die zich toelegt op Europese Groene Transitie (Organisation for the European Green Transition – OEGT) die in overleg zal treden met lokale gemeenschappen, steden en gemeenten.

Kom op voor het klimaat op 6 oktober van 12 – 14 uur in Brussel. En als je deel wil uitmaken van een grassroots beweging om Europa serieus te veranderen, word dan lid van DiEM25.